Vegaanius vei mennessään

Johanna Vuoksenmaa kokeili vegaanista ruokavaliota kuukauden ja kannustaa nyt muitakin tarttumaan haasteeseen.

Vegaanitutori, tamperelainen Satu Saunio (vas.) opasti Johanna Vuoksenmaan vegaaniruuan äärelle. Kuva. Suvi Roselli.

Kasvisruokavalio on nyt suositumpaa kuin koskaan eikä hiipumisen merkkejä näy. Yhä useampi suomalainen vaihtaa pihvit papuihin ja porkkanaan ja ryhtyy vegaaniksi. Yksi tällaisen valinnan tehneistä on ohjaaja-käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa.

Vegaaninen ravinto oli Johanna Vuoksenmaalle jo aiemmin lähipiirin kautta tuttua, mutta varsinaisen kimmokkeen omalle elämäntapamuutokselle antoi vegaanihaaste, jonka hän otti vastaan tammikuussa.

Oikeutta eläimille -järjestön järjestämässä vegaanihaaste-kampanjassa osallistuja lupaa kokeilla vegaaniutta kuukauden ajan. Halutessaan hän saa itselleen myös vegaanitutorin, joka opastaa häntä arkisissa ruuanvalmistuskysymyksissä. Johanna Vuoksenmaan tutorina toimi tamperelainen Satu Saunio.

Kokemuksesta jäi Vuoksenmaalle erittäin positiiviset fiilikset.

– Vegaanius oli minulle helppoa, kivaa ja hirveän kiinnostavaa. Sain seikkailla uudella tavalla ruokamaailmassa. Se toi minulle mieleen sen ajan, kun muutin omilleni ja aloin itse päättää, mitä laitan ruuaksi. Sain ikään kuin perustaa itseni ruokakuntana uudelleen, hän kuvailee.

Tavallisista marketeista

Käytännössä muutokset eivät olleet kovin radikaaleja hänen kohdallaan.

Nautiskelijavegaanin kesäaamiainen: Kahvi mustana ja avokaado-kurkku-tomaatti-öljy-balsamico-leipiä. Jälkiruokana mansikkainen smoothie ja Danerollen croissant. Kuva: Johanna Vuoksenmaa.

– Yllättävän vähän piti tehdä muutoksia. Lakkasin laittamasta maitoa kahviin ja leivän päällä Voimariini vaihtui Siniseen keijuun, vaikkakin useimmiten käytin levitteenä hummusta. Ruokiin valitsin lihan sijaan Härkistä ja maidon korvasin mantelimaidolla tai kauramaidolla. Käytin paljon myös papuja. Riisit, pastat, kuskusit ja kasvikset olivat sellaisenaan jo valmiiksi vegaanisia.

– Etsin myös netistä reseptejä esimerkiksi vegaanisten muffinssien ja Runebergin torttujen leivontaan.

Vuoksenmaa tiesi etukäteen, että tavallisista marketeista löytyisi vegaaniset vaihtoehdot lähes kaikkeen.  Silti kuukauden aikana sattui eteen myös positiivisia yllätyksiä.

– Kävin miesystäväni lapsuudenkodissa Outokummussa ja eikös siellä peräkylällä ollut ruokakaupassa myynnissä nyhtökauraa, hän nauraa.

– Menin myös Tallinnaan ja matkaan sisältyi aamiaisbuffet. Minulle oli siellä tarjolla lähinnä vain hedelmiä. Kysyin keittiöstä voisinko saada syödäkseni pelkkää leipää, mutta kun he kuulivat, että olen vegaani, he järjestivät minulle kädenkäänteessä täysipainoisen vegaanisen aamiaisen kaikkine herkkuineen, Johanna Vuoksenmaa hämmästelee.

Positiivisin keinoin

Haastekuukauden jälkeen Johanna päätti jatkaa elämäänsä vegaanina.

– En nähnyt mitään estettä sille, että jatkaisin tällä tiellä. Voin hyvin, saan syödä hyvää ruokaa ja olin jopa vähän laihtunut. Tietysti haluan olla joustava siten, että jos joku tarjoaa minulle eläinperäistä ruokaa, en tuohdu siitä. Haluan kylvää ympärilleni positiivisin keinoin tietoa vegaanisesta ruokavaliosta. Voimakkaasta vastakkainasettelusta ei ole mitään hyötyä kenellekään.

Samoilla linjoilla on hänen tutorinsa Satu Saunio.

– Vegaanihaasteessa ei edellytetä täydellistä vegaaniutta. Pikemminkin halutaan kannustaa ihmisiä kokeilemaan kasvisperäisiä vaihtoehtoja. Jokainen valinta on plussaa. Kokonaisuus ratkaisee eikä niinkään yksittäiset pienet asiat. Yöuniaan ei kannata tämän takia menettää, Satu Saunio sanoo.

Yhdeksi haasteeksi kasvisruokavalioon siirtymisen tiellä monet kokevat ruuansulatusongelmat, joita erityisesti pavut ja herneet heille aiheuttavat. Sauniolla on tähänkin ongelmaan syy ja ratkaisu tiedossa.

– Vatsavaivat johtuvat yleensä siitä, että ihminen syö yhtäkkiä huomattavasti enemmän kuitua. Vatsa reagoi kuidun määrään. Useimmilla oireet menevät kuitenkin ohi parissa, kolmessa viikossa, kun elimistö tottuu uuteen ruokavalioon, hän selittää.

Juhannusherkku – etiopialaisia injera-lettuja. Kuva: Johanna Vuoksenmaa.

Helpoin tapa kokeilla kasvisruokavaliota on ottaa vegaanihaaste vastaan, sillä osallistujat saavat sähköpostiinsa kuukauden jokaisena päivänä uutiskirjeen, josta löytyy valmiit reseptit helppoihin kasvisruokiin sekä paljon tietoa kasvisruokavaliosta. Tutorin opastuksella voi välttää pahimmat karikot ja saada hyviä vinkkejä omaan ruuanlaittoonsa.

Lisätietoa: www.vegaanihaaste.fi

Suvi Roselli

Kasvisruokaa koko perheelle

Hiljattain julkaistu suositun Kasvisruokaa koko perheelle -keittokirjan toinen osa on mainio opas maukkaan kasvisruuan saloihin.

Teoksessa annetaan havainnolliset ohjeet yli 70 erilaisen arkiruuan ja juhla-aterian valmistukseen. Ohjeita löytyy niin kaaospäivien varalle kuin erikoistilaisuuksiinkin – joulupöytään, grillijuhliin ja piknikille.

Kirjan parasta antia ovat ehdottomasti upeat valokuvat herkullisista ruoka-annoksista. Juuri erinomaisen kuvituksen vuoksi kirja sopiikin hyvin inspiraation lähteeksi keittiöön kuin keittiöön. Lisäksi se tarjoaa matalan kynnyksen opastusta niille, jotka vasta harkitsevat kasvisruokavalioon siirtymistä.  -SR

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php