Raikussa rokataan ja rakastetaan

Kaksipäiväinen Raikku Rokkaa ja Rakastaa eli R3-festivaali kerää tänäkin vuonna countryrock-musiikin ystävät Peltolan tilan pihamaalle Kangasalan Raikkuun.

Vuosi vuodelta suosiotaan kasvattavasta tapahtumasta on tullut yksi Suomen merkittävimmistä countryrock-tapahtumista ja tänä vuonna paikalle odotetaan noin kahtatuhatta vierailijaa.

Raikku Rokkaa ja Rakastaa -tapahtuman puuhamiehet Riku-Sippo Uotila ja Jussi Lumme pitävät tärkeänä, että hyvän musiikin lisäksi kävijöille on tarjolla kokonaisvaltainen elämys. Kuva: Kaisa Iivonen.

Ajatus R3-festivaalista sai alkunsa yli kymmenen vuotta sitten Peltolan tilan isännän Riku-Sippo Uotilan omasta innostuksesta countryrock-musiikkiin sekä hänen luotsaaman Still-yhtyeen ulkotreeneistä.

– Nostimme bändin poikien kanssa soittokamamme pihalle ja huomasimme, miten mielellään ihmiset tulivat katsomaan treenejämme ja nauttivat samalla ainutlaatuisesta maalaismiljööstä. Tällöin syntyi idea omasta, amerikkalaisen musiikin festivaalista, Riku-Sippo Uotila muistelee.

Nyt jo yhdeksättä kertaa järjestettävä tapahtuma kerää vuosittain yleisöä niin lähialueilta kuin hieman kauempaakin. Oman Raikun kylän lisäksi väkeä saapuu paljon muualta, esimerkiksi Kangasalta, Pälkäneeltä sekä Tampereelta. Onpa vierailijoita tullut myös Pohjois-Karjalasta ja jopa New Yorkista saakka.

Uotilalla sekä festariapupojaksi itseään kutsuvalla bändikaverilla Jussi Lumpeella on selkeä näkemys siitä, miksi amerikkalainen countryrock viehättää suomalaista yleisöä.

– R3-festareillakin soitettava musiikki on melodista, helposti kuunneltavaa ja hyvin tuotettua musiikkia. Kappaleissa on usein myös positiivinen, eteenpäin katsova sävy. Perinteisen amerikkalaisen musiikin poljento on itse asiassa yllättävän lähellä suomalaista iskelmämusiikkia, joten se tuntunee helposti tutulta ja miellyttävältä, kaksikko pohtii.

Muutakin kuin musiikkia

Vaikka musiikki on R3-festivaaleilla pääosassa, on järjestäjille tärkeää, että he voivat tarjota yleisölle kokonaisvaltaisen elämyksen. Idylliset järvimaisemat sekä pimenevät elokuun illat tarjoavat otollisen yhdistelmän viihtyisälle ja samalla tietyllä tapaa hyvin intiimille tapahtumalle. Musiikin ohella järjestäjät ovat panostaneet myös laadukkaaseen ruokatarjontaan.

– Meille on tärkeää, että voimme tapahtuman yhteydessä tukea ja nostaa esiin lähialueiden tuottajia ja heidän herkkujaan, Uotila kertoo.

Järjestäjät ovat kiinnittäneet tänäkin vuonna paljon huomiota myös käytännön asioiden toimivuuteen. Vaikka festivaalin järjestäminen vaatii paljon työtä ja aikaa, on jokainen yksityiskohta haluttu miettiä tarkkaan alusta loppuun tapahtuman viihtyvyyden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

– Musiikki- ja ruokatarjonnan lisäksi olemme pitäneet huolta, että kaikkien on helppo tulla paikalle. Parkkitilaa löytyy riittävästi ja lippujen ennakkomyynnistä on haluttu tehdä mahdollisimman helppoa. Myös ensiapupiste sekä turvamiehet ovat hoidettu ajoissa kuntoon.

– Meillä on upea festarialue, jolla on huippu tunnelma. Ihmiset ovat iloisia ja tapahtuma onkin sujunut aina leppoisasti, Uotila on huomannut vuosien saatossa.

Mukaan omana itsenä

Paikalle tullakseen ei myöskään tarvitse olla countryrockin tai muun etelävaltioista tutun musiikkityylin asiantuntija tai edes suuri fani. Teeman mukaan ei tarvitse pukeutua vaan paikalle sopii tulla juuri omana itsenään. Uotila ja Lumme tuumaavatkin hymyillen, että vaikka omista vaatekaapeista löytyykin muutamia stetson-hattuja esiintymisiä varten, sopii suomalaisen maanviljelijän arkivaatetuskin vallan hyvin R3-tapahtuman miljööseen ja vaikka sen esiintymislavalle.

– Kyllä Raikku Rokkaa ja Rakastaa -tapahtuma sopii aivan kaikille, jotka yksinkertaisesti nauttivat hyvästä menosta ja haluavat kokea elämyksiä.

Tänä vuonna R3-festivaalin esiintymislavalle nousevat muun muassa Mikko Kuustonen yhtyeineen, Hoedown, The Ghost of Bruce Springsteen & The E Street Band sekä tietenkin tapahtuman sielu, jo 20 vuotta yhdessä soittanut Still-yhtye. Ulkomaista väriä esiintymiskaartiin tuovat yhdysvaltalaiset Joshua James & Evan Coulombe. Tapahtuman juontajana toimii viimevuotiseen tapaan Satu Tuomisto.
Raikku Rokkaa ja Rakastaa 18.- 19. elokuuta.

Kaisa Iivonen

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php