Linda Huhtinen: Meidät unohdetaan pian

Erään teorian mukaan ihminen muistetaan vain alle sadan vuoden ajan. Maallinen muisto olemassaolostamme kulkee siten parhaimmillaan vain muutamassa sukupolvessa. Kuinka suuri pinnistely, ja niin vaatimattoman taipaleen vuoksi.

Kuolevaisuus ei kuitenkaan koske meitä kaikkia. Ihailemani don Quijote on viihtynyt keskuudessamme yli neljäsataa vuotta. Se on pitkä aika köyhältä maalaishidalgolta.

Kirjoja ja kulttuuria ei koske ihmiselon väliaikaisuus. Taide pysyy hengissä. Tai kuten 102-vuotias Carmen Herrera sen totesi: taide pitää hengissä.

Taiteen sanotaankin olevan ihmiskunnan viimeinen bunkkeri. Kun shakkinero Garri Kasparov koki vuonna 1997 pelatussa shakkiottelussa kivuliaan tappion tietokoneelle, ymmärrettiin, ettei ihminen enää pystyisi haastamaan matemaattisesti tietokoneita. Lähes yliluonnollisella muistilla varustettu Kasparov onkin myöhemmin neuvonut ihmisiä jättämään laskemisen koneille ja keskittymään niihin ihmeisiin, joihin paraskaan kone ei pysty. Toistaiseksi yksikään robotti ei ole kyennyt kirjoittamaan varteenotettavaa romaania tai runokirjaa. Hyvä niin.

Aika elää kirjahyllyissä. Satavuotiaan Suomen juhlavuonna on klassikkokirjat syystäkin nostettu esiin. Juhlahumussa olemme kuitenkin unohtaneet asian totisen puolen: viimeinen bunkkerimme on murtumassa. Kirjoja julkaistaan ja ostetaan koko ajan entistä vähemmän. Kirjojen kirjoittaminen on lähes kaikille kirjailijoille kutsumus, ei toimeentulo. Useat kansanperinteemme jatkajat tekevät päivätyötä voidakseen rahoittaa kirjansa. Alaa on haastavaa kaupata tulevaisuuden aikuisille.

Kirjojen hiljainen katoaminen on suuri uhka tarinallemme. Satavuotiaan Suomen tulisikin viimeistään nyt kannustaa nuorisoa kirjoittamaan aikaamme sanoiksi. Näin tulevaisuuden kaksisataavuotias Suomi voisi kertoa mahdollisimman monisanaisesti sen, keitä me kerran olimme.

Isänmaata tuetaan äidinkielellä. Mitä enemmän kirjoja ostetaan, sitä enemmän niitä uskalletaan julkaista. Minä osallistun satavuotiaan Suomen talkoisiin ostamalla sata kirjaa. Eikä harmita yhtään.

Tulevaisuuden menneisyys kirjoitetaan nyt. Kirjallisuuden tukemisella voimme vaikuttaa siihen, jäävätkö ihmeelliset tarinamme pöytälaatikkoon vai lähtevätkö ne satavuotiselle matkalleen, taistellen vääryyttä vastaan, kuten lämminsydäminen don Quijote.

Tee itsellesi ja Suomen seuraavalle vuosisadalle palvelus. Osta kirja.

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php