Kauha kauniiseen käteen

Televisiossa pyörii Makumuistoja-ohjelma, jossa kohdataan rakkaimpia ruokamuistojaan jakavia ihmisiä. Omansa kertoi myös Eppu Normaali: reissumies, levitteeksi tuhti puristus piparjuuritahnaa ja pihviksi murskattu kokonainen valkosipuli. Jykevä makumuisto varmasti myös sisuskaluille ja kyynelkanaville.

 

Ruoan ei tarvitse olla yli ideoitua gourmeeta tai ruoalla mässäilyä. Rakastan uusia makuja ja aineyhdistelmiä, mutta ruuasta voi nauttia yhtälailla maalaisjärjellä. Mikä onkaan maistuvampaa näin uusien perunoiden aikaan kuin perinteiset hyrskypotut tai puolukoiden kypsyessä vatkattu marjapuuro.

 

En ole päivittänyt tietoani missä määrin kotitalous kuuluu peruskoulun

opetusohjelmaan tänä päivänä. Jos itselläni olisi valta, sen opetusta lisättäisiin ja jokainen oppivelvollisuutensa käynyt osaisi valmistaa hyrskypottunsa ja marjapuuronsa. Ei siksi, että jokaisen tulisi olla kätevä emäntä ja isäntä, vaan terveellisen arkiruoan valmistaminen kuuluu mielestäni kansalaisen perustaitoihin. Herkutella voi hyvässä ruokaravintolassa.

 

Muutama vuosi sitten akateemisesti sivistynyt nainen kysyi neuvoa, kuinka tehdään paistettuja perunoita. Hän kertoi keskittyneensä ruoanlaiton sijaan yliopisto-opiskeluun. Ei hänestä tähtitieteilijää tullut, mutta Tillikan pyttipannu oli jäänyt makumuistiin, ja siksi hän halusi myöhemmällä iällään opetella pottuja paistamaan.

Tätäkin uusavuttomampaan aikuiseen, kahden lapsen äitiin törmäsin jo vuosia, vuosia sitten. Hän asui perheineen uudessa omakotitalossa syntymäkotinsa vieressä. Olin heillä yökylässä. Rouva kertoi iltateetä odotellessa, ettei hän ole lieteensä koskenut. Äiti naapurista kävi pyöräyttämässä sopat tyttärelleen ja hänen perheelleen.

 

Surullisena muistelen omankin elämäni kokkikoulua. Valitettavasti lapsenikin sai Pilttien jälkeen ensimmäiset makuelämyksensä pakastepinaattikeitosta ja muutamat ruskeat kastikkeet katosivat viemäriin. Kokeilemalla ja rakkaudesta ruokaan -asenteella nälkä kasvoi ja taito kehittyi. Tänä päivänä vaihdetaan parhaan ystäväni kanssa makukuulumisia lähes päivittäin.

 

Ruokamatkailijaa ja kaikkia ruoasta kiinnostuneita odottaa Tampereella lähitulevaisuudessa parikin herkullista tapahtumaa. Elokuussa vietetään Tamperrada pintxoviikkoa, jossa mukana on 54 ravintolaa. Jatkumona pintxoviikolle Tampereen Kauppahallissa järjestetään Herkkufiesta syyskuun alussa, jonne on kutsuttu kymmenen Rôtisseurs-kilpiyritystä valmistamaan illan ruoka-annokset.

Syyskuun alussa julkistetaan myös Hungry for Finland – kansallisen ruokamatkailukilpailun 2017 voittajat. Kilpailussa oli yli 70 osallistujaa. Onnea finaaliin Ravintola Gösta, Serlachius-museot, Mänttä. Taidetta yhdistettynä ravintolaelämykseen.

Finalistien joukossa on myös mielenkiintoinen makumatka Porvoosta, jonka toteuttamisessa saattaisi olla ideaa monien laaturavintoloiden Tampereellakin. Porvoolaiset ravintolat ovat rakentaneet yhteisen elämyksellisen ruoan ja juoman opastetun kävelykierroksen.

 

S.T. Ensimmäiset omat makumuistot? Metsämansikka-mustikka-maito, muikkukukko ja vaniljakiisseli sekä joka sunnuntaiaamuinen riisipuuro ja karjalanpiirakat. Perinnemakuja.

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php