Juri Gagarin laskeutuu Metsoon

Tamperelainen keräilijä Arto Huhtinen tuo Juri Gagarinista kertovan Lapsuuden sankarille -näyttelynsä pääkirjasto Metsoon elokuun aikana.

Juri Gagarin on pysynyt julkisuudessa sitten avaruuslentonsa. Hänestä kertovia dokumentteja esitetään aika ajoin ja Yuri’s Night -tapahtumia järjestetään aina huhtikuun 12. päivä ympäri maailmaa. Kuva: Salli Saastamoinen / Suur-Tampere.

Laaja, useita satoja yksityiskohtia sisältävä näyttely avattiin Mäntän kirjastossa avaruuslennon vuosipäivänä ja keräilijän syntymäpäivänä 12. huhtikuuta. Metson musiikkiosastolla avattava näyttely tulee esillä Mänttääkin laajempana. Tampereella on esillä myös Juri Gagarinin nimikirjoituksia ja valokuvia, jotka on otettu hänen Tampereen vierailulla vuonna 1961. Kuvat ovat Keskustorilta, Raatihuoneelta, Lenin museosta ja Hotelli Tammerin rappusilta, missä Gagarin kirjoittaa nimikirjoitusta pikkupojalle.

Arto Huhtinen on intohimoinen keräilijä. Hänen keräilyaarteitaan on ollut esillä ainakin Jussi Jurkasta, Mika Waltarista, Juice Leskisestä ja Tuntemattomasta sotilaasta. Seuraavana on propaganda-materiaalin vuoro. Kuva: Salli Saastamoinen / Suur-Tampere.

– Valitettavasti minä en ole se pikkupoika, mutta isäni oli ollut paikalla ja nähnyt tämän tilanteen, Arto Huhtinen kertoo.

Hän oli 8-vuotias pikkupoika, kun Gagarin kuoli, mutta siitä huolimatta ensimmäisestä avaruudessa käyneestä ihmisestä tuli hänen lapsuuden sankarinsa.

– Mielenkiintoni Gagarinia kotaan syveni kerätessäni propaganda-materiaalia, joka on yksi keräilykohteeni ja työskennellessäni nuorena seitsemän vuotta neuvostoliittolaisten suunnittelemassa ja osin rakentamassa ydinvoimalassa, jota yleisesti arvostetaan yhtenä maailman parhaista. Neuvostoliittolaisten ryhmästä oli suuri osa ollut töissä ydinsukellusveneessä. Osaavia ja ripeitä kavereita. Osaan arvostaa myös neuvostoliittolaista työtä ja tekniikkaa, Arto Huhtinen kertoo.

Hänen Gagarin-kiinnostukseensa on vaikuttanut myös se, että avaruuslennon vuosipäivä ja hänen syntymäpäivänsä sattuvat samalle päivälle.

Kiitollinen kohde

Arto Huhtinen on kerännyt Gagarin-materiaalia muun muassa huutokaupoista sekä huutokauppalehtien ja netin kautta ympäri maailmaa. Myös tuttavat ovat antaneet vinkkejä materiaalilähteistä.

– Valtaosan ja edullisimmat keräilyharvinaisuuksistani olen onnistunut hankkimaan Venäjältä, parhaimmat muualta maailmalta. Kaikista eniten olen löytänyt esineistöä Ukrainasta, Valko-Venäjältä ja Virosta. Gagarin on kiitollinen keräilykohde, koska hän kiersi paljon maailmaa.

Metsossa elokuun puolivälissä avattavan näyttelyn avaa Tampereen yliopiston entinen rehtori ja avaruuden asiantuntija Tarmo Pukkila. Tamperelainen kirjailija ja runoilija Juha Siro lausuu huhtikuun 12. päivästä kertovan runonsa. Mukana on myös Velaatan avaruusaseman Timo Malmi ja mieskuoro Tulikukot, joka laulaa Juri Gagarinin toivekappaleen Rakastan elämää.

Metsosta Lapsuuden sanakarille -näyttely on suunniteltu vietäväksi Jyväskylään ja Lapualle.

Rakastettu sankari

Maailman ensimmäisen kosmonautin tarina on vertaansa vailla, jonka Arto Huhtinen on painanut muistiinsa.

– Gagarin oli pitkään maailman tunnetuin henkilö. Hän oli Neuvostoliitossa yhtä rakastettu kuin J.F. Kennedy Yhdysvalloissa. Heidän traagiset kuolemansa olivat shokki maiden kansalaisille.

Juri Gagarin nousi köyhästä maalaispojasta, joka oppi lukemaan vasta yhdeksänvuotiaana, täydelliseksi sankariksi.

– Hän oli edustava ja hyvä esiintyjä, puolueen mies. Neuvostoliitto lähetti hänet mielellään maansa lähettilääksi.

Kuvia Lapsuuden sankarille -näyttelyn avajaisista Mäntän kirjastossa. Kuvat aukeavat suuremmiksi klikkaamalla. Kuvat: Salli Saastamoinen / Suur-Tampere.

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php