Brelin voimalliset energiat

Martti Suosalo on esittänyt belgialais-ranskalaisen Jacques Brelin lauluja lähes 20 vuotta ja nyt isoimmin kuin koskaan. Hän tulkitsee niitä tänä päivänä Tapiola Big Bandin kanssa.

Näyttelijä Martti Suosalo ja Esko Heikkisen johtama Tapiola Big Band esittävät uusia Brel-sovituksia Tampereen Pakkahuoneella syyskuussa. Kuva: Eveliina Mustonen.

Uuden kokoonpanon, Brel–Suosalo–Tegelman–Tapiola Big Band, kantaesitys kuultiin Helsingissä Aleksanterin teatterissa tammikuussa. Myös tamperelaiset pääsevät nauttimaan tästä esityksestä, kun Ilmiö-tuotanto järjestää Tampereen Pakkahuoneella perjantaina 8. syyskuuta kyseisen konsertti-illan.

Kotkasta leffan kuvauksista tavoitettu Martti Suosalo kertoi, että Tapiolan Big Bandistä soitettiin hänelle ja ehdotettiin yhteistyötä.

– Halusivat jouluista ohjelmistoa, mutta ei ollut aikaa. Kerroin, että minulla on valmis paketti Brelin lauluista. Haluaisitteko tutkia sitä? Heille sopi.

Aikaisemmasta Brel-kvartetista ei ole hänen lisäkseen kokoonpanossa mukana kuin Pekka Tegelman kitaroineen.

­Martti Suosalo ja Pekka Tegelman ovat esittäneet Breliä lähes 20 vuotta. Brelin voima?

– Kappaleissa on voimalliset ja vaikuttavat energiat. Esimerkiksi nyt, kun vain mietin sitä, tuli kylmät väreet.

Näin kävi kysyjällekin.

Jacques Romain Georges Brel oli belgialainen laulaja-lauluntekijä, jota ylistettyjen sanoitustensa vuoksi kutsuttiin myös runoilijaksi. Martti Suosalo on koko kansan rakastama näyttelijä, joka on esittänyt uskottavasti myös elokuvissa useita suomalaisia kulttuurihahmoja.

Talonmies Kalliosta syttyi Brelistä

Martti Suosalo tutustui Breliin ensimmäisen kerran vuonna 1993.

– Olin Ryhmäteatterissa ja asunnoton. Johtajapariskunta Arto af Hällström ja Raila Leppäkoski asuivat Kalliossa ja kertoivat, että jos osaan tehdä talonmiehen hommia, heidän talossaan on talomiehen kämppä vapaana. Vakuutin isännöitsijän talonmiehen taidoillani ja sain hyvän kämpän. Kaverit opettivat hommat, eikä ne mitään tähtitiedettä olleet, paitsi vessojen korjaaminen, Martti Suosalo muistaa.

Leppäkoski sääli kaksin koiransa kanssa asustavaa ”talonmiestä” ja toi hänelle katsottavaa, Brelin konsertin vuodelta 1968 saatesanoilla: Tämä saattaisi kiinnostaa sinua. Brel on esiintyjänä vähän kuin sukulainen sinulle.

– Brel lauloi ranskaksi, enkä ymmärtänyt yhtään mitään, mutta vaikutuin silti ja kylmät väreet menivät jokaisen biisin aikana. Hän oli esiintyessään hiestä märkä ja heilutti samalla tavalla pitkiä käsiään kuin minäkin.
Meni muutama vuosi. Suosalo näytteli Ryhmäteatterissa, missä myös Pekka Tegelman oli silloin muusikkona.

­– Tegelman kertoi miettineensä myös Breliä ja kysyi, alkaisimmeko kääntää hänen tekstejään? Pekka osasi vähän ranskaa. Apunamme oli myös ranskankielen opiskelijatar, joka teki raakakäännöksen, ja halusimmekin ainoastaan pelkkiä sanoja.

Brel oli samanlainen hevosennaamainen kuin minäkin. Sanat suorastaan purskahtelivat hänen suustaan ja ranskan kielellä hänen tuotoksensa sylkeminen, ja se näyttikin siltä, on paljon helpompaa kuin suomeksi.

He käänsivät tekstejä koko kesän ja saivat kokoon viisi biisiä. Ensimmäisen kerran he esittivät niitä Helsingissä ravintola Juttutuvassa samaan aikaan kun Michael Jackson esiintyi Olympiastadionilla. Jengi tykkäsi, ja miehet alkoivat kääntää lisää lauluja.

– Saimme jossain vaiheessa niin hyvätuloisen keikan, että päätimme ottaa mukaan muusikkokavereita: Häkä Virtanen bassoon ja Jan Noponen rumpuihin. Kokoonpano jäi päälle, ja aloimme keikkailla.

Suuri Laulaja yhdessä tunnissa

Myöhemmin basisti vaihtui muiden työkiireidensä takia Tero Siitoseen. Tällä kokoonpanolla kvartetti esiintyi keväällä myös Tampere-talossa.

– Kävin elämäni ensimmäisen kerran tämän keikan alla Arla Salolla laulutunnilla. Hoksasin sen yhden tunnin aikana juttuja, jotka olin tehnyt päin helvettiä. Tampere-talossa yritin laulaa Arlan ohjeiden mukaan ja niin hyvin kuin pystyin. Itsetuntoni laulajana oli siihen saakka ollut huono. Olen vain näyttelijä, joka tulkitsee, mutta tuon keväisen Tampere-talon keikan jälkeen olen ollut Suuri Laulaja. Arla on uskomaton velho. Olen Jouko Turkan oppilas ja hänen aikanaan huomio kiinnitettiin eri asioihin. Opetus oli hyvää, mutta toisenlaista kuin mitä Arlalta sain.

Pakkahuoneen konsertissa kuullaan kaihoisan karheita Brelin lauluja uusin sovituksin. Kapellimestari Esko Heikkinen on tehnyt sovitukset 15 kappaleelle.

– Jokainen kappale on oma ohjelmanumeronsa. Mukana on sekä kovia ja raakoja lauluja että kauniita, lyyrisiä kappaleita. He, jotka ovat nähneet Brelin viimeksi Tampere-talossa, saavat Pakkahuoneella Tapiola Big Bandin kanssa ihan eri sävyjä.

Myös Brel kiersi sekä muutaman soittajan että isojen kokoonpanojen kanssa.

– Sekä yksin kitaroineen.

Koska Martti Suosalo esittää Breliä mies ja kitara -periaatteella?

– Olen opetellut kaiken muun ohella soittamaan kitaraa niin hyvin, että pystyisin tekemään trubaduurikeikkoja, mutta Breliä en tee kuin Pekka Tegelmanin kanssa. Ehkä teen jonkun uuden jutun tai niin kuin ihailemani taitelijat tekevät, kun ovat viettämässä vapaailtaansa ravintolassa: ottavat kitaran seinältä ja esiintyvät spontaanisti. Kun meille on annettu esiintymisen lahja, pitäisi sitä käyttää myös vapaalla.

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php