Pyöräilijän paratiisi

Pyhäjärven ympäri kulkeva pyöräilyreitti nostaa hymyn huulille ja veden kielelle.

Kaupin kanuunoiden perustajajäsen Timo Lampila oli mukana suunnittelemassa Pyhäjärven pyöräilyreittiä ja on edelleen aktiivinen toimija pyöräilypiireissä. Kuva: Suvi Roselli.

Aurinkoisesta kesäpäivästä voi nauttia monin eri tavoin. Yksi parhaista tavoista on hypätä pyörän selkään ja lähteä polkemaan Pyhäjärven ympäri maisemareittiä pitkin.  Noin 32 kilometriä pitkä reitti tarjoaa pyöräilijälle varsin viehättäviä ja samalla hyvin vaihtelevia maisemia. Joka puolella vallitseva vehreys yhdistettynä veden läheisyyteen lumoaa kauneudellaan.

Kymmenkunta vuotta sitten avatulle maisemareitille voivat lähteä kaikki ikään ja pyöräilykalustoon katsomatta, jopa pienet lapset.

– Polkemiseen menee vähän reilu kaksi tuntia, mutta jos pysähtelee matkan varrella, niin kannattaa varata aikaa kolme tuntia. Lapsiperheiltä voi kulua matkaan jopa puoli päivää, Timo Lampila, Kaupin kanuunoiden perustajajäsen ja Pyhäjärven maisemareitin yksi suunnittelijoista, kertoo.

Retken voi aloittaa mistä kohdasta tahansa, mutta yksi hyvä vaihtoehto on pinkaista matkaan Laukontorilta. Myötäpäivään kierrettäessä ympyräreitin ensimmäinen etappi on Laukonsillan ylitys. Siitä matka jatkuu urbaaniin Ratinan kerrostalolähiöön ja edelleen Hatanpään arboretumiin, joka Lampilan mielestä on ehdottomasti reitin näyttävin alue.

Tämän jälkeen sukelletaan Rantaperkiön ja Härmälän kautta Pereeseen, jossa maisema muuttuu paikoitellen hyvin maaseutumaiseksi viljapeltoineen ja idyllisine maalaisrakennuksineen. Perettä seuraavat Pirkkalan rantalähiöt kunnes saavutaan Rajasalmen sillalle, missä vettä näkyy silmän kantamattomiin sillan molemmin puolin.

– Näiden jälkeen tulee rauhallinen ja syrjäinen Pitkäniemen sairaala-alue ja Villilän kapeat rantapolut, joiden varsilla on kauniita taloja ja kauniisti rakennettua rantaa, Lampila kuvailee.

Kuusi kahvipaikkaa

Kaarilan ja Hyhkyn välimaastossa todellisen aarteen muodostaa Vaakkolammen seutu ja vastarannan koskematon, metsäinen vehreys.

– Siitä reitti jatkuu Hyhkyyn, mistä pienellä poikkeamalla pääsee käymään uittotunnelilla. Varalan mutkassa puolestaan on reitin parhaat näkymät Pyhäjärven selälle.

– Reitin varrella on seitsemän hyvää kahvipaikkaa. Niistä yksi on juuri Uittotunnelin kahvila. Muut löytyvät Hatanpään arboretumista, Suupantorilta, Rajasalmen sillalta, Pitkäniemestä, Pyynikin näkötornilta ja Laukontorilta.

Lopuksi maisemareitti kurvaa Pyynikin rantojen ja eteläpuiston läpi takaisin Laukontorille, missä retken voi mainiosti päättää pehmikseen tai kahvikupposeen.

Maisemareitin suunnittelussa keskeisinä tavoitteina alun perin olivat reitin elämyksellisyys ja turvallisuus.

– Haimme lähellä olevaa, helposti saavutettavaa, mutta elämyksellistä reittiä, joka ei olisi liian mäkinen ja olisi helppokulkuinen myös perheille. Reitistä haluttiin tehdä myös turvallinen siten, että sen varrella olisi mahdollisimman vähän teiden ylityksiä, Lampila kertoo.

Lähitulevaisuudessa reittiä tullaan mahdollisuuksien mukaan kehittämään vieläkin paremmaksi.

– Esimerkiksi Härmälässä kuljetaan nyt Nuolialantietä pitkin, mutta jos kaupungin suunnitelmat leirintäalueen siirtämisestä muualle toteutuvat ja kun lentokonetehtaan alue rakentuu valmiimmaksi, Härmälästä saataneen suora yhteys rantaa pitkin Pereeseen. Samalla turvallisuus paranee, kun reitti kulkee kauempana autoista.

Eteläpuiston muuttuminen asumalähiöksi ei Lampilaa haittaa. Päinvastoin.

– Täydennysrakentaminen elävöittää koko läntistä kaupunginosaa ja samalla hyvät kulkuyhteydet kuitenkin säilyvät, koska rantaan on näillä näkymin jäämässä riittävän laajat oleskelu- ja läpikulkualueet.

Aktiivinen teräsvaari

Ähtärissä syntynyt Timo Lampila on pyöräillyt koko ikänsä.

– Maaseudulla pyöräily oli luonnollinen tapa liikkua joka paikkaan, kuten kouluun ja kylän kioskille.

1970-luvun alussa Lampila muutti Tampereelle ja onkin sen jälkeen ollut aktiivinen toimija täkäläisissä pyöräilypiireissä. Hän on ollut organisoimassa muun muassa Tampereella järjestettävää Tour de Tampere –tapahtumaa, jossa pyöräillään maastopyörillä kahdeksan tunnin aikana 80 kilometriä.

Lampila on järjestänyt myös pyöräilijöille lukuisia pyöräilymatkoja ulkomaille.

– Mallorcalla olemme käyneet yli 20 kertaa ja syksyisin käymme Pohjois-Italiassa Riccionessa.

72-vuotiasta Lampilaa voi kuvailla todelliseksi teräsvaariksi, jonka rinnalla monen kunto kalpenee. Hauskuuden lisäksi häntä motivoikin pyöräilyssä juuri halu pysyä fyysisesti hyvässä kunnossa.

– Toivon että seuraavatkin kymmenen vuotta olisivat itselläni aktiivisia ja terveitä. Haluan myös omalla esimerkilläni näyttää muille, miten hieno harrastus pyöräily on.

Suvi Roselli

Kuvia reitin varrelta. Klikkaamallaa kuvaa, avautuvat ne suuremmaksi. Kuvat: Suvi Roselli.

 

 

05

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php