Kansallismaisema tarttuu silmään

Ilmiöksi nousseet valokuvaaja Salla Seeslahden taidekuvat nakumiehestä Kolin kansallismaisemassa ja Pielisen avannossa saavat jatkoa. Kaksikolla on paljon ideoita, joista suurin saada mies ja karhu yhteiskuvaan.

Kenenpä silmä ei tällaiseen kuvaan jäisi: Kolin kaunis kansallismaisema, auringonnousu ja suomalainen mies asunaan pelkkä mahdoliini. Kuva: Salla Seeslahti.

Tampereella 2000-luvun alussa asunut Salla Seeslahti on saanut paljon huomioita ilmiöiksi nousseilla taidekuvillaan, joissa hän on kuvannut muusikko Pertti Felleriä nakuna.

Kaksikon yhteistyö lähti avantokuvista.

– Idea omanlaisesta ja erilaisesta kuvasarjasta syntyi opiskellessani valokuvaajan ammattitutkintoa. Olin tutustunut Perttiin musapiireissä. Tiesin hänen avantouintiharrastuksestaan, joten luonnollisesti kysyin lähtisikö hän malliksi.

Pian julkisuuteen levisi kuvia, joissa Pertti Feller uitteli kumiankkaa sombrero päässään jäiden keskellä.

– Jäälle roudattiin kuvauskalusto studiovaloista lähtien. Kamera on tottunut kanssani pakkasiin yön jos toisenkin, sillä minulla on paljon kokemusta kuvaamisesta kovissa olosuhteissa.

Pertti Feller muistaa, että avantokuvia otettaessa oli 25 astetta pakkasta.

– Pari–kolme kertaa pulahdin avantoon ja viivyin siellä kerrallaan muutaman kymmenen sekuntia.

Pertti Feller on harrastanut avantouintia kymmenen vuotta.

– Isäni oli ensimmäisiä avantouimareita Joensuussa. Kotoa on matkaa rantaan 500 metriä. Isä kävi joka aamu avannossa ilman saunaa, kelillä kuin kelillä, 25 vuoden ajan.

Isä ei pakottanut poikaansa avantoon.

– Ihan itse päätin kokeilla. Testasin ensin hotellin kylmävesialtaan, ja kun se tuntui siistiltä, päätin testata Joensuun avantouintiseura Jääkarhujen saunan ja avannon. Siitä se sitten alkoi.

Avannosta huipulle

Avannosta kuvaaja ja malli suuntasivat huipulle, Kolin kansallismaisemaan.

– Jos Pohjois-Karjalasta pitää joku maisema miettiä, tulee Koli ensimmäisenä mieleen. Siellä otettuihin kuviin tiivistyy mielestäni pohjoiskarjalaisuus: se on meidän kaunein maisema ja Pertti on meidän taitavin ja heittäytyvin muusikko, Salla Seeslahti sanoo.

Pertti Feller otaksuu, että tuskin kukaan aikaisemmin on Kolin huipulla julkisesti kameralle kelteisillään poseerannut.

– Meikäläinen on sen verran naturelli ja luontoihminen, ettei minua ujostuta, jos peppu vähän vilahtaa. Vähän ekstraa turisteille.

Upeat kuvat Kolilla on otettu varhain aamuyöllä auringon noustessa ainoastaan vanha mandoliini mallin ”kalleuksien” peittona.

– Turisteja ei juuri siihen aikaan huipulla näkynyt, mutta heti kun saatiin kuvat otetuksi ja sain nippanappa housut jalkaani, kiipesi ensimmäinen ihminen paikalle, Pertti Feller naurahtaa.

Oliko sinulla vaikeuksia riisuuntua nakuksi kameran edessä?

– No, mitäpä luulet. Ei yhtään. Päinvastoin.

Salla Seeslahti kehuu malliaan:

– Pertti on siinäkin mielessä taitava, ettei kuvista koskaan näy olosuhteet, olivatpa ne miten rajut tahansa.

Huumorilla vastaan

Kuvista tullut suora palaute on pääasiassa humoristista.

– Kuvaajana olen pyrkinyt välttämään, ettei kuvissa olisi mitään epäsoveliasta, mutta tietysti ainahan mielensäpahoittajia on, joiden mielestä tällaiset kuvat eivät ole soveliaita. Ihmisistä kyllä selvästi huomaa, että he pohtivat, ovatko kuvat hauskoja vai ei. Huumori on hyvin nuorallatanssia, Salla Seeslahti sanoo.

Pertti Feller toteaa, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Muutamassa palautteessa on todettu, että kansallismaisema on nyt pilattu, mutta suurin osa palautteesta on ollut humoristisia.

– Itse olen katsellut kuvia hyvällä fiiliksellä. Kuvat eivät ole pelkkiä kännykkäpelfieitä. Niissä on ajatus mukana.

Näyttely toiveena

Kaksikon tavoitteena on esitellä yleisölle myös muita pohjoiskarjalaisia maisemia.

– Ideana on jalostaa niin sanottu Suomalainen hulluus -kuvasarja, joka pitää sisällään muun muassa saunalauttakuvia Pielisellä ja jääsaunakuvia Vuonislahdessa, Salla Seeslahti paljastaa.

Toiveena on myös valokuvanäyttely, mutta vasta sitten kun kuvia on riittävästi.

– Alkuperäisesti kuvasarjojen ottaminen ei liittynyt Suomi100-teemaan, mutta jos kesän aikana saadaan riittävästi kuvamateriaalia kasaan, niin miksi ei. Toivottavasti matkailualan yritykset ja muut yhteistyökumppanit kiinnostuvat mahdollisesta näyttelystämme.

Kaksikolla on paljon ideoita, joiden toteuttaminen on pitkälle kiinni aikataulujen yhteensovittamisesta.

– Superideani ja suurin toiveeni on saada Pertti ja karhu samaan kuvaan. Kuusamon julkkiskarhu Juuso voisi olla kuvaan turvallisin vaihtoehto, Salla Seeslahti aprikoi.

Pertti Feller on muusikko ja keikkaillee muun muassa Kaukolasipartio-yhtyeen kanssa. Salla Seeslahti on kiinteistöpuolen yrittäjä, ja valokuvaus on vastapainoa fyysiselle tekemiselle. Yksi viimeisimmistä hänen isoista kuvausprojekteistaan on Sotkuman Lapset ry:n Unelmien luokkakuvat -projekti.

– Alakoululaiset saivat itse suunnitella millaisen luokkakuvan he haluavat. Yksi luokka tahtoi kuvan viidakossa, yksi karkkimaassa ja yhdessä luokassa haluttiin olla prinssejä ja prinsessoja. Loimme miljööt maskeerauksista alkaen, että lapset saivat kuviinsa ideoimansa ympäristön.

Salla Seeslahti on myös muusikko. Hänellä on MissD-bändi.

– Kiva olisi Tampereellekin tulla keikalle.

Kameran kanssa Salla Seeslahti on vieraillut Tampereella hiljattainkin. Hän kävi kuvaamassa viimeksi parisuhdebloggaaja Sami Minkkistä.

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php