CatCat 25 vuotta

25-vuotista uraansa tänä vuonna juhlistava CatCat nähdään Tammerfesteillä. Bye Bye Baby ja monet muut duon hitit villitsevät Keskustorin tapahtumassa 22. heinäkuuta. CatCatilta ilmestyy myöhemmin myös Sielun sirpaleet -kirja.

Katja Kätkä (vas.) ja Virpi Kätkä puhuvat työstään ja toisistaan lähes samoilla sanoilla. – Kun aloitimme, esiintyminen jännitti ja ihmiset pelottivat. Pikkuisinakin menimme vieraita kamariin piiloon. 25 vuodessa olemaan oppineet olemaan omia itseämme ja nauttimaan keikkailusta. Kuva: Janette Kätkä.

Suuri yleisö alkoi bilettää CatCat-siskosten Virpi Kätkän ja Katja Kätkän tahtiin todenteolla Bye Bye Baby -kappaleen tahdissa vuonna 1994, jolloin duo voitti Suomen euroviisukarsinnat.

– Yleisönämme on tällä hetkellä porukka, joka on ollut Bye Bye Baby -kappaleen julkaistaessa päiväkerhoissa.  Kappale on keikoilla heille se kaikista kovin juttu. Hienoa tajuta, että mekin olemme olleet joillekin lapsuuden idoleina.

Musatietäjät lyttäsivät

Palataan vuoden 1994 euroviisuihin. Siskokset itse katsoivat 23 vuotta vanhan esityksensä vasta nyt keväällä.

– Emme uskaltaneet aikaisemmin. Olimme silloin pyrkimässä  pinnalle ja näsäviisaat musatietäjät lyttäsivät meidät. Asiantuntijoiden mielestä kappaleemme oli huono, mutta kun siitä tuli ikivihreä, on se hyvä nyt myös heidän mielestään.

Duoa harmittaa, kun eivät saaneet käyttää euroviisuissa nauhoja.

– Konemusiikki ei vaan toimi edes bändillä, puhumattakaan sinfoniaorkesterityyppisillä kokoonpanoilla. Emme kuitenkaan väitä, että se olisi silti pärjännyt paremmin. Spekulointi on turhaa, ja olemme jättäneet sen aikoja sitten. Biisin pärjäämiseen vaikuttaa miljoona asiaa. Menestystä ei ratkaise yksin biisi, artisti, sanoitus tai historiallinen ajankohta, Virpi Kätkä toteaa.

Hän tekee parhaillaan lisensiaatintyötään hitin kaavasta.

– Työ on kesken, sillä valitsin lapset ja olen elänyt heidän eteensä. Jatkan lisurin tekemistä, kun he eivät tarvitse äitiä enää niin paljon.

Maalaistytöt Lapista

Euroviisujen jälkeen sisarukset hyppäsivät  pois oravanpyörästä.

– Emme ole sen jälkeen halunneet huipulle, siellä tuulee. Jatkuva keikkailu ei sovi kummallekaan meistä. Keikkailu pitää pitää hauskana ja tehdä sydämestä. Harkitsemme keikat nykyisin tarkkaan ja pidämme välillä pitkiäkin taukoja.

Katja Kätkä kertoo, että vaikka euroviisuista on kauan, muistavat he sen kuin eilisen.

– Hirveä hulabaloo. Meillä oli ikävä normaalia elämää. Opiskelut  keskeytyivät, emmekä kerinneet kunnolla pesemään edes pyykkiä. Kokemus oli mahtava, mutta jatkuva hektinen elämä ei sopinut kummallekaan meistä. Nautimme siitä hetken, mutta laitoimme kädet ristiin, kun kiivain kevät oli ohi.

Siskokset olivat hämillämme, kun ihmiset tulivat juttelemaan ja pyysivät nimmareita. – Olimme nuoria ja hirveän epävarmoja maalaistyttöjä Lapista. Emme luottaneet itseemme. Tuntui, että olemme alasti, emmekä oikein tienneet, mitä puhua. Emme olisi silloin uskoneet, että keikkailemme  ympäri maata vielä 25 vuoden kuluttua.

Keikkojen myötä he ovat oppineet, että yleisö on kuin kaveri.

– Olemme oppineet olemaan omia itseämme, luottamaan itseemme ja nauttimaan keikoista.

Vahva fanikunta

CatCat keikkailee haluamaansa tahtiin. Duolla on edelleen vahva fanikunta.

– Meillä on tosi paljon myös nuoria faneja, jotka osaavat laulaa kappaleemme. He ovat kertoneet, että Bye Bye Baby on ollut ensimmäinen kappale, minkä he muistavat kuulleensa.

CatCat  tykkää esiintyä mieluiten paikoissa, missä on intiimi tunnelma  ja yleisö lähellä.

– Haluamme pitää hauskaa yhdessä yleisön kanssa. Musamme on edelleen tanssittavaa ja menevää, mutta laulujen teksteihin on tullut enemmän sisältöä.

CatCatista on kuva, että he aina hyväntuulisia ja iloisia, mutta syksyllä  tulee kirja, joka ei Virpi Kätkän mukaan välttämättä niin paljon nauratakaan.

– Elämäni on vasta puolessa välissä, ja silti olen saanut enemmän mitä uskalsin toivoa: laulajan ura,  musiikkiopiston rehtorin pätevyys ja filosofian maisterin paperit. Haaveilin myös, että saisin tytön ja pojan, ja tämäkin toiveeni on toteutunut, Virpi Kätkä, 11- ja 9-vuotiaiden lasten äiti, iloitsee.

Hän asuu lastensa kanssa Naantalissa ja on siviiliammatiltaan pianonsoiton opettaja. Katja Kätkä työskentelee laulunopettajana ja asuu perheensä kanssa Muuramessa. Hänellä on myös kaksi lasta 20-vuotias poika ja 15-vuotias tytär.

Juhlalevy ja kirja

Juhlalevy sisältää 20 kappaletta, aivan uusia kappaleita ja vanhoja tuttuja hittejä päivitettynä tähän päivään. Duon oma panos uusiin kappaleisiin on merkittävä, sillä sanoitukset ja sovitukset tehdään heidän toiveidensa mukaan. Levyllä on myös neljä Katja Kätkän sävellystä, joista kaksi julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Ysärihenkinenhän levy on, mutta sanoitukset ovat muuttuneet vähän syvällisemmiksi. Löysimme hyvän tekstittäjän, Kristian Kuisman Porista. Ajattelimme ensin, että jättäisimme pois tärkeimmät biisimme, mutta pitäähän ne juhlalevyllä olla, Katja Kätkä toteaa ja on innoissaan, että mukana on myös hänen omia kappaleitaan.

Myöhemmin CatCatilta tulee kirja, joka on omistettu narsistin uhreille.

– Kirjasta ei saa skandaaliotsikoita. Siitä tulee henkinen ja asiallinen auttamiskirja, Virpi Kätkä toteaa.

***

Virpi Katjasta:
– Katja on maailman paras sisko, huippu tyyppi ja stand up koomikkona täysi kymppi. Hänellä on käsittämätön tilannekomiikka. Uramme alkuaikoina keskenämme oli vähän kinaakin – leikin pomoa – mutta nyt olemme hitsautuneet yhteen.

Katja Virpistä:
–Virpi on huumorintajuinen, ja päästelee välillä blondisutkauksia. Alun epävarmuuden purimme toisiimme, mutta nykyisin olemme läheisiä ja yhteyksissä lähes päivittäin. Arvostan todella paljon myös Virpin vahvuutta. Itse en välttämättä olisi tervejärkinen kaiken sen jälkeen mitä hän on kokenut.

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php