Nukke saa sielun

Moni on pistänyt merkille tamperelaisen Erja Mikkolan tekemät suuret näköisnuket, jotka ovat kuin eläviä. Ne pysäyttävät katsojan ja herättävät ajatuksia.

Erja Mikkola ja jalkaväen sotilas, Lauri Karhu. Näköisnukke on esillä ainakin ensi elokuun puoliväliin asti Tampereelle Vapriikissa. Kuva: Erja Mikkolan arkisto.

Ensimmäisen, ihmisen kokoisen näköisnukkensa Erja Mikkola teki vuonna 1998 Tero Jartin ohjaamaan, ihmiskunnan menneisyyttä ja tulevaisuutta luotaavaan lyhytelokuvaan Vastoinkäymisiä. Vahanukke esitti näyttelijä Tom Lindholmin roolihahmoa. Nukkea tarvittiin eräässä elokuvan rajussa kohtauksessa, jota ei voitu muuten toteuttaa.

– Oli se ihan ok nukke, Erja Mikkola sanoo vaatimattomasti.

Tarina jatkuu näin. Elettiin vuotta 2011. Ohjaaja Kari Väänänen otti yhteyttä ja pyysi Mikkolalta näköisnukkeja Taivaan tulet– televisiosarjan tiimoilta. Suosittua, Kemijärvelle sijoittuvaa aikalaisdraamaa esitettiin televisiossa vuosina 2007-2014.

Mikkola ryhtyi toimeen ja teki vahanuket suosikkisarjan näyttelijöistä Ilkka Heiskasesta (Jetsu), Ria Katajasta (naispoliisi Rauni Väänänen) ja Vesa Kietäväisestä (miespoliisi Aimo Peltoniemi). Nämä näköisnuket, roolihahmot, ovat esillä Kemijärven turisti-infossa, No Man´s Landissa.

– Työ opettaa ja oppirahat on maksettu. Olisi ihana saada varhaiset työt joskus takaisin ja korjailla niitä, Mikkola toteaa.

Nukketaiteen huippua

Paljon kiinnostusta ovat herättäneet myös Erja Mikkolan von Nottbeck -nuket Tampereella Milavidassa.

Näköisnukkien taikaa museo Milavidassa Tampereella. Kuvassa ovat Erja Mikkolan tekemät Wilhelm ja Constance von Nottbeck. Kuva: Erja Mikkolan arkisto.

Wilhelm von Nottbeck (1816-1890) oli pietarilaislähtöinen kosmopoliitti. Hän työskenteli Tampereella Finlaysonin puuvillatehtaan johtajana 1860-1890, ja Milavidassa pysyväisesti esillä olevat näköisnuket kuvaavat häntä ja hänen lähipiirinsä elämää Tampereen vuosina. Erityisesti jäävät mieleen Mikkolan Nottbeck-lapsinuket, jotka herkkyydessään ovat jotakin täysin jäljittelemätöntä ja tämän taiteenlajin huippua.

– Nottbeckit olivat valtava urakka. Jos tekisin nuket tänään, vaatisin enemmän aikaa.

Mikkolan uusimpia näköisnukkeja ovat myös bolsevikit Lenin ja Stalin uusitussa Lenin-museossa Tampereella. Nämä taidokkaat nukketeokset tuovat osaltaan uutta ilmettä perinteiseen museoon, lajissaan läntisen maailman ainoaan. Museovieraat ovat kuvauttaneet itseään innokkaasti Leninin ja Stalin seurassa Tampereen Hämeenpuistossa – paikalla, jossa vallankumousta Venäjälle suunnitelleet bolsevikit tapasivat toisensa ensi kerran 1905.

Sotilasnukke puhuttaa

Erja Mikkolan Lauri Karhu-nukkea kävi katsomassa Pajarin pojat-näyttelyssä myös presidenttipari. Sauli Niinistö ja Jenni Haukio vierailivat Tampereella Museokeskus Vapriikissa viime helmikuussa. Kuva: Matti Porre Tasavallan presidentin kanslia.

Museokeskus Vapriikissa Tampereella on esillä elokuun puoliväliin asti Pajarin pojat -näyttely. Viime sotien ajalle sijoittuva visuaalinen tarina kertoo kenraalimajuri Aaro Pajarista (1897-1949), kaksinkertaisesta Mannerheim-ristin ritarista ja hänen urheista joukoistaan, pohjoishämäläisistä miehistä.

Erja Mikkolaa pyydettiin tekemään näyttelyyn suomalainen jalkaväen sotilas ja niin syntyi monien vaiheiden kautta museovieraita herkistänyt nukke, Lauri Karhu.

Pajarin poikiin ja Lauri Karhuun tutustui maakuntamatkallaan viime helmikuussa myös presidenttipari. Sauli Niinistö kommentoi näyttelyä muun muassa sanalla: vaikuttava.

Mikkola valmisti Lauri Karhua työhuoneellaan kolmisen kuukautta, mikä on hänelle minimiaika isojen nukkien teossa.

– Sen verran minulta menee aikaa yhden ison näköisnuken tekoon.

Kaikki vaiheet tärkeitä

Erja Mikkolalle isojen näköisnukkien teossa kaikki vaiheet ovat tärkeintä, eritoten muotoiluvaihe.

– Ensialkuun muotoilen plastoliinista hahmon, pyörittelen,

korjaan ja muutan sitä. Kun hahmo on valmis, siitä tehdään muotti. Vasta muottiin tulee silikonivalu, Mikkola kertoo.

Prosessi jatkuu näin.

– Upein vaihe nukenteossa on, kun saan avata muotin ja uusi silikonivalu on virheetön. Siitä alkaa hahmon luominen ja sielun istuttaminen.

Sielun istuttaminen tarkoittaa sitä, että ensin Mikkola maalaa nukelle silmät, katseen.

– En käytä lasisilmiä, koska haluan, että nuken katse on läsnä oleva.

Katseen ja ripsien teon jälkeen alkaa nuken maskeeraus.

– Hiukset virkataan hius kerrallaan. Lauri Karhulle oli tehtävä sänkeäkin.

Kesä Mikkolalta sujuu paljolti elokuvan merkeissä. Hän vastaa maskeerauksesta ja kampaussuunnittelusta Timo Koivusalon uudessa, Olavi Virrasta kertovassa elokuvassa.

Virta-elokuvaa kuvataan kesäkuusta lähtien muun muassa Tampereella, Helsingissä ja Nakkilassa.

– Maskeeraajan työ? Se on raskasta hommaa. Työskentelet koko ajan selkä vinossa.

Kari Kumpulampi

***

Unelmana näköisnukkekabinetti

Erja Mikkolan suuri unelma on, että Tampereelle saataisiin näköisnukkekabinetti, jossa olisi tunnettuja tamperelaisia.

Lenin ja Stalin muotoiluvalmiina Erja Mikkolan ateljeessa. Kuva: Erja Mikkolan arkisto.

– Kabinetissa voisi olla manserockin keulakuvia, siellä voisi olla Sara Hildén, Kalervo Kummola, Väinö Linna, Eila Roine, Jonne Aaron, Patrik Laine… vaikka ketä, Erja Mikkola hehkuttaa.

Nukkekabinetti työllistäisi myös muita taiteilijoita eri aloilta.

– On monia työvaiheita, joita voisin ulkoistaa, ja jotka voisi tehdä joku muu. Unelmani työllistäisi nuoria muotoilijoitakin ja saisin siirrettyä eteenpäin tietotaitoa, jota olen kerännyt vuosien varrella.

 

Näköisnuket syntyvät Erja Mikkolalta luontevasti. – Olen aina tehnyt aidon oloisia ja aidon näköisiä hahmoja, hän sanoo.Kuva: Erja Mikkolan arkisto.

Erja Mikkola
* Nukketaiteilija, maskeeraaja, kampaaja, puvustaja.
* Asuu ja työskentelee Tampereella Verkatehtaankadulla.
* Tehnyt puku- ja maskeeraussuunnittelun kaikkiin Timo Koivusalon Risto Räppääjä -elokuviin.
* Maskeerausta ja kampaussuunnittelua myös elokuviin Rentun ruusu, Sibelius, Täällä Pohjantähden alla I ja II ja Taistelu Näsilinnasta. Töitä myös teattereille ja televisiolle. Suunnitteli ja toteutti animaationukkien päät Katariina Lillqvistin elokuvaan Uralin perhonen.
* Oma yritys, Nukkeverstas, valmistaa, korjaa ja entisöi nukkeja eri tarkoituksiin.

 

 

 

 

 

 

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php