Lapsuuden ”olohuoneessa”

Näyttelijätär Natalil Lintala näyttelee kesän Tampereen Komediateatterissa huomenna ensi-iltansa saavassa Kaasua, Komisario Palmu -näytelmässä. Kesä Tampereella on hänelle enemmän kuin työvierailu. Se on myös matka lapsuuden juurille.

Lisää muistoja Lintala & Porkka -tuopin ja jäätelöannoksen lisäksi löytyy  Ohranjyvän ruokalistan klassikkoannoksista. – Isäni söi aina täällä Kanaa talon takaa. Lapsena luulin, että kana tuli oikeasti talon kulman takaa, Natalil Lintala nauraa. Kuva: Salli Saastamoinen / Suur-Tampere.

Näyttelijä-laulaja Natalil Lintala heittäytyi tänä keväänä filosofiseksi. Hän alkoi pohtia avioeronsa jälkeen onko siviilinimessään tarve kantaa historiaa ja mitä nimi ylipäätään merkitsee? Natalil – rakastavaisten sanaleikkinä nimensä saaneena –rakastaa nimiä ja niillä leikkimistä. Nimileikki päätyi nimiehdotukseen Sana Ira Maria Leikki hänen toisten nimiensä ja ensimmäisen teatterityönsä, Sana 1993, yhdistelmänä.

Taiteilijanimensä hän on aina pitänyt Lintalana. Lintala-nimen juuria filosofoitiin Tampereella Ravintola Ohranjyvässä, missä hänen vanhempansa inspiroituivat aikoinaan tyttärensä nimen keksimiseen, ja missä pikku-Natalil söi useammin kuin kerran vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa. Aina kun hän törmää tuohon yhdistelmään, on se hänelle Ohranjyvän jäätelö.

– Siitä on varmaan 20 vuotta, kun olen viimeksi Ohranjyvässä käynyt. Kun katson ympärilleni, muistan vahvasti monia yksityiskohtia. Muistan tosi tarkkaan asiakkaista tehtyjen taulujen silhuetit, lamput ja röpelöisen katon. Olen varmaan tutkinut niitä paljon, kun en ole jaksanut kuunnella aikuisten juttuja. Kukaan lapsi ei varmaan siihen aikaan viettänyt niin paljon aikaa ravintolassa kuin minä, mutta ”Ohris” oli isäni Lasse Lintalan ja hänen kavereidensa Jarmo Porolan ja Jyrki Otilan kantapaikka.

Kun Natalilla oli tylsää, Vilma-tarjoilija piristi häntä.

– Hän asui ravintolan yläkerrassa ja vei minut kotiinsa katsomaan kynäkokoelmaansa. Muistan, että kokonainen seinä oli täynnä erilaisia kyniä. Vilma oli lempitarjoilijamme. Jos Vilma näet tämän, paljon, paljon terveisiä.

Elämää musiikin ympärillä

Natalil Lintala oli kiinnityksellä Tampereen Teatterissa vuosina 2010-2012, mutta aika ei ollut vielä kypsä tutustua lapsuuden Tampereeseen.

– Halusin eroon kaikesta menneisyydestäni ja luoda oman taiteilijapersoonani. En halunnut, että minua verrataan isääni ja/tai äitiini Helena Porkka-Lintalaan. Heidän tekemisensä määrittivät minua hirvittävästi.

Natalil muistaa jo koulussa kuulleensa supattelua, mitä muiden lasten vanhemmat ajattelevat heidän perheestään.

– Suurin toiveeni lapsena oli, että olisimme normaali perhe, samanlainen kuin muut. Ne olivat pikkujuttua, mitkä erottivat meidät niin sanotusta normaaliperheestä. Meillä ei esimerkiksi ollut autoa ja meillä kävi paljon taiteilijavieraita. Vierailut olivat hauskoja, mutta toivoin, että perheellä olisi ollut myös muitakin yhteisiä harrastuksia. Kaikki pyöri musiikin ympärillä. Isäni oli muusikko ja äitini on laulunopettaja.

Retkellä omaan itseen

Natalilla on menossa itseen tutustumisvuosi. Hän haluaa kohdata asioita nuoruudestaan ymmärtääkseen, miksi hän on sellainen ihminen kuin on.

– Isäni oli 52-vuotias, kun synnyin. Olin alle 10-vuotias, kun hän sai ensimmäisen infarktin. Vanheneminen oli hänelle raskasta. Hän katkeroitui ja alkoholisoitui viimeisinä vuosinaan. En oikein pystynyt keskustelemaan hänen kanssaan silloin. Nyt olen käynyt mahtavia keskusteluja myös hänen ensimmäisen vaimonsa ja heidän lastensa kanssa. Olen oppinut tuntemaan sitä ihmistä paremmin ja löytämään itsestäni niin hyviä kuin pahoja puolia, mitkä juontavat juuristani. Isäni on ollut hirveän herkkä ja kiltti ihminen, joka katkeroitui vanhetessaan. Itse on haluaisi sitä, vaikka vastaan tulisi minkälaisia vaikeuksia tahansa.

Ja onhan niitä tullut. Natalil erosi keväällä aviomiehestään. Ero oli väistämätön, sillä hän ei kokenut olevansa enää oma itsensä. Ujutettu  epävarmuuden tunne alkoi heijastua myös hänen näyttelijän työhönsä.

– Minusta vietiin pikkuhiljaa kaikkea sitä, mikä oikeasti olen. Myös maallista tavaraa lähti avioeron myötä paljon pois, mutta olen saanut tilalle tavaraa rikkaampia asioita, joita kukaan ei voi viedä minulta. Pakko silti myöntää, että välillä hatuttaa.

Mummo kääntyisi haudassaan

– En ole koskaan kokenut olevani pohjalainen. Juureni ovat Tampereella. Vanhempani ovat rakastuneet täällä ja minä saanut alkuni Amurissa. Myös mummoni Raakel Porkka oli 1970-luvulla yksi tunnetuimpia Tampereen helluntaiseurakunnan evankelistoja, ja minut on siunattu täällä lapsena. Hän kääntyisi haudassaan, jos tietäisi, että olen näyttelijä. Mummoni oli hyvin vanhoillinen. Äidiltäni on ollut rohkea ratkaisu lähteä taiteilijamiehen matkaan.

Ohranjyvässä on tallessa tuoppi, johon on kaiverrettu nimet Lintala & Porkka.

– Muistan jopa tuon kaiverruksen käsialan. En kuitenkaan halua lunastaa tuoppia itselleni, vaan jätän sen ravintolaan. Haluan, että kaikki Lintala & Porkka sukujen tulevat jäsenet voivat joskus tulla tänne ja juoda tästä tuopista.

Natalil Lintala viettää kesän Tampereella ja vierailee Tampereen Komediateatterissa Kaasua, Komisario Palmu -näytelmässä. Hänellä on näytelmässä kolme roolia.

– Kiva tehdä vuoden tauon jälkeen kesäteatteria ja Tampereella, joka on oikea kesäkaupunki. Näytelmässä on aivan ihana porukka ja useimmat työryhmästä ovat tuttuja entuudestaan.

Syksyllä Natalil Lintala nähdään Jyväskylän kaupunginteatterissa näytelmissä Kolme sisarta ja Peter Pan.

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php