Kahden alan tekijä

Suomi on maailman paras maa kaikilla mittareilla mitattuna. Tässä syy, miksi muotiin ja matkailuun erikoistunut toimittaja, taiteen maisteri Jaakko Selin ei ole muuttanut asumaan ulkomaille.

Jaakko Seliniä ei ole hetkeen nähty televisiossa. – Olen tippunut naamanvääntelijöiden rinnalta. Kanavat eivät tykkää vanhemmista miehistä, eikä niitä kiinnosta ohjelmatyypit, joissa olisi jotain järkeä. Tähän on tulossa muutos. Neuvottelussa on uudenlainen tapa nähdä Jaakko Seliniä mediassa isossa roolissa, joka paljastetaan myöhemmin. Kuva: Salli Saastamoinen / Suur-Tampere.

Monet kysyvät Jaakko Seliniltä, miksi hän haluaa asua Suomessa.

– Ehkä juuri siksi, koska olen nähnyt mitä asuminen ulkomailla on, matkailuohjelmistaankin tuttu Jaakko Selin toteaa.

Hän vieraili Tampereella juontamassa Punaisen Ristin Tampereen osaston hyväksi järjestetyn muotinäytöksen Hotelli Tammerissa ja esittelemässä vaatemallistonsa tuotteita Hallituskadulla sijaitsevassa Pinnatiimissä.

Jaakko Selin on iloinen, että vaateteollisuus tekee paluuta Eurooppaan.

– Muutama vuosi sitten +35-vuotiaat naiset alkoivat käännellä myymälässä vaatteiden valmistuslappuja ja katsoa, missä vaate on tehty. Samaan aikaan alkoi tulla viestejä, että vaatteita voidaan valmistaa Euroopassakin. Liettua, Latvia ja Viro olivat tulleet osaksi nykyistä Eurooppaa ja maissa oli tarjolla edullista työvoimaa.  Tätä tukee myös Suomeen syntyneet, Nokian Neulomon kaltaiset yhteenliittymät.

Jaakko Selin malliston vaatteet valmistetaan myös Euroopassa, Italiassa, mutta ne kaavoitetaan Suomessa, Tampereen Sarjontapalvelussa.

– Ok. Kiinalaiset ovat hyviä tekemään vaatteita. Jälki on siistiä ja hyvin tehtyjä, mutta kaikki näyttävät samalta. Vaatteissa ei ole rouhevuutta eikä kädenjälkeä. Vaatteet tarvitsevat myös tositarinan, ja se yleensä näkyy pienvalmistajien vaatteissa. Niissä on joku oma fiiliksensä.

Raketti-Selin vaihtoi alaa

Jaakko Selin on kahden ison alan osaaja. Hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ensin elokuvaa ja televisiota, mutta vaihtoi alan muutaman vuoden jälkeen vaatesuunnitteluun.

– Pääsin opiskelemaan elokuvaa ja televisiota heti armeijan jälkeen. Sain nimen Raketti-Selin, koska hakijoita oli pari tuhatta ja sisään otettiin vain kuusi. Alkukarsinnoissa oli viimeisten joukossa, mutta ponkaisin sieltä ykköseksi, koska hoksasin, mitä siellä haettiin. Tajusin, ettei tarvitse olla paras eikä sivistynein, mutta sinun pitää erottautua.

Hän hämmästeli opiskelutovereidensa ikää, jotka olivat yli 30-vuotiaita, sekä opetuksen tasoa.

– Työt jaettiin sen mukaan, kenen kanssa ryyppäsit Kosmoksessa ja ketä läiskit selkään. Se ei puhutellut minua. Minulla oli geometrisesti leikatut hiukset, Lee-farkut, nahkarotsi ja bootsit. Olin todella kummajainen taiteilijoiden joukossa. En oikein viihtynyt.

Kolmen vuoden jälkeen hän vaihtoi taideteollisessa alaa uusien pääsykokeiden kautta.

– Se oli skandaali, kun vaihdoin elokuvan ja television naiselliselle alalle.

Pian tämän jälkeen elokuva-ala muuttui, kun Kaurismäen veljekset tulivat kehiin.

– Yhtäkkiä talo olikin täynnä nuoria vihaisia jätkiä, joilla oli farkut, nahkatakit ja bootsit, mutta olin jo vaihtanut leiriä.

Edelleen hän kuitenkin heittäytyy ajoittain elokuvatöihin, muun muassa viidellä Jussi-palkinnolla palkitun puvustaja ja pukusuunnittelija Tiina Kaukasen assariksi, ja Selinin matkaohjelmat televisiossa ovat olleet suosittuja koko kansan keskuudessa.

Täydellisen tunikan metsästys

Jaakko Selinillä on oma vaatemallisto. Malliston perustana on aina muodikas tunika.

– Ajattelin, ettei ikinä omaa mallistoa, mutta niin siinä vaan kävi. Malliston suunnittelu oli vireillä aktiivisesti viisi vuotta. Nyt siinä on 12-15 tuotetta. Jokaiseen sesonkiin tehdään pari uutta tuotetta, jotka joko jäävät pois tai pysyvät. Tunikoissa on sama peruskaava, joka elää tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Hän kertoo metsästäneensä täydellistä tunikaa, joka ei ole teltta, näyttää muodot, mutta piilottaa makkarat ja jonka olkapäät eivät roiku, kaula-aukko on sopiva ja vaate on turvallisen oloinen.

– Näitä toiveita on kartoitettu millilleen.

Läsnäolo miellyttää faneja

Jaakko Selin on saanut televisio-ohjelmiensa myötä suuren fanijoukon, joka on tykästynyt erityisesti toimittajan läsnäoloon haastateltaviensa kanssa. Hän olettaa oppineensa taidon lapsuudessaan.

– Minua ei koskaan rohkaistu, nostettu tai tuotu mitenkään esille kotona. Se oli aikaa, jolloin lapsia ei hyysätty. Meitä oli neljä sisarusta ja minä olen nuorin. Isäni oli helppoheikki ja hänellä oli Suomen vanhin osto- ja myyntiliike. Olen syntynyt sen takahuoneessa. Olen lapsesta saakka kohdannut ihmisiä ja oppinut tulemaan toimeen heidän kanssaan.

Myös matkustaminen kiinnosti pikkupoikaa, jopa niin paljon, että huonekin oli tapetoitu eri maiden kartoilla. Ensimmäisen oman ulkomaan matkansa hän teki 12-vuotiaana silloiseen Neuvostoliittoon.

– Naapurin Karin, 14, kanssa mentiin bussilla Leningradiin. Käytiin museot läpi ja ostin akvarellivärejä. Mikä olisi ollut turvallisempi maa kuin Neuvostoliitto? Joka paikkaan mentiin Intouristin jonossa ja jos jotain olisi tapahtunut, olisi se ollut skandaali.

KATSO Digilä-sovelluksella tai netistä www.suurtampere.fi/digilehti miten Jaakko Selin opettaa käyttämään ponchoa moni-ilmeisesti.

 

 

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php