Hymyjen maa ja Teemapuisto kotimaisia voittajia

Tampereen 45. elokuvajuhlat saatiin päätökseen sunnuntaina.

Heikki Häkkisen ohjaama Hymyjen maa voitti pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa. Se oli myös yleisön suosikki.

Heikki Häkkisen ohjaama Hymyjen maa voitti pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa. Se oli myös yleisön suosikki.

– Festarit sujuivat hyvin. Sunnuntai-iltana ynnäilimme kävijämääriä ja vaikuttaa siltä, että hyvin pitkälti samoissa lukemissa mennään kuin viime vuonnakin, Tampere Film Festivalin tiedottaja Katariina Pasuri toteaa.

Sunnuntaiaamuun mennessä loppuunmyytyjä näytöksiä oli kertynyt 20. Näiden joukossa oli odotetusti muun muassa dokumenttielokuva Dark Star – H.R. Giger’s World.

– Loppuunmyytyjen näytösten lisäksi elokuvajuhlilla oli monia sellaisia näytöksiä, joihin jäi myymättä alle kymmenen lippua, Katariina Pasuri iloitsee.

Niin ikään suuren suosion sai perjantai-iltana järjestetty A Wall is a Screen, jossa ideana oli katsoa tamperelaisten rakennusten seinille heijastettuja elokuvia seitsemässä eri kohteessa.

– Arvelimme, että mukaan lähtee ehkä 20–30 henkeä, mutta loppujen lopuksi noin 150 ihmistä kiersi koko homman. Lisäksi jokaiselle esityspaikalle pakkautui porukkaa myös lähiympäristöstä.

Festivaalin avajaispäivän, keskiviikon, tarjonnassa yllätti se, että kello 22 alkanut illan viimeinen näytös myytiin loppuun. Näin ei ole Katariina Pasurin tietääkseen ennen käynyt avajaispäivänä – ainakaan hänen 11-vuotisen festivaalirupeamansa aikana.

Kotimainen kilpailu 2 onnistui tässä ja sali tosiaan myytiin loppuun. Näytöksessä esitettiin Heikki Häkkisen Hymyjen maa sekä Teemu Mäen Hulluus ja yhteiskunta.

Näistä ensiksi mainittu voitti pääpalkinnon yli 30-minuuttisten elokuvien sarjassa ja vei myös kotimaisen kilpailun yleisöpalkinnon. Hymyjen maa kertoo kaverusten matkasta Thaimaahan pelastamaan alkoholisoitunutta ystäväänsä. Suur-Tampere kirjoitti aiheesta helmikuussa (suurtampere.fi/raadollinen-matka-hymyjen-maahan).

– Karusta aiheestaan huolimatta tekijät välttävät sentimentaalisuutta ja pateettisuutta ja säilyttävät huumorin – eli suhteellisuudentajunsa. Elokuva on näinä aikoina mainio muistutus ihmislajin kyvystä irrationaaliseen hyvään, kuuluivat tuomariston perusteet.

Kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan voitti Risto-Pekka Blomin Teemapuisto. Risto Jarva -palkinto myönnettiin Sanna Linjanderin dokumentille Onni.

Kansainvälisen kilpailun Grand Prix’n vei latvialainen Castratus Kuilis, jonka ovat ohjanneet Raitis ja Lauris Ābele. Parhaana fiktiona palkittiin singaporelaisen Michael Kamin Detour ja dokumenttipalkinnon pokkasi belgialaisen Olivier Smoldersin La part de l’ombre.

Parhaana animaationa palkittiin ranskalaisen Eric Montchaudin La petite casserole d’Anatole. EFA-ehdokkuuden nappasi suomalais-tanskalainen yhteistuotanto, Hamy Ramezanin ja Rungano Nyonin Kuuntele, joka pääsee kilpailemaan Euroopan elokuva-akatemian parhaan elokuvan palkinnosta.

Filmifestivaaliporukka voi nyt vetää hetken henkeä, mutta ei aikaakaan, kun suunnitelmat ensi vuodelle on jo käynnistettävä.

– Takaraivossa on tietysti aina kaikenlaisia uusia ideoita, mutta niistä puhumme enemmän varmaankin kesällä. Syksyllä aletaan sitten oikeasti hommiin, Katariina Pasuri sanoo.

Risto-Pekka Blomin ohjaus Teemapuisto voitti kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan.

Risto-Pekka Blomin ohjaus Teemapuisto voitti kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten elokuvien sarjan.

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php