Pyhiinvaellus toi sielulle rauhan

Paljon matkustellut tamperelainen Marjatta Taipale kaipasi erilaista matkakokemusta. Pari vuotta sitten, 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi, hän pääsi Pyhän Jaakobin tielle Pohjois-Espanjaan.

Vaellus Pyhän Jaakobin tiellä Pohjois-Espanjassa oli Marjatta Taipaleelle puhdistava elämys. – Sain nauttia sekä uskonnollisista että maallisista nähtävyyksistä, kulttuurihistoriasta sekä eri puolelta maailmaa tulevien kanssapatikoijien yhteisöllisyydestä.

Vaellus Pyhän Jaakobin tiellä Pohjois-Espanjassa oli Marjatta Taipaleelle puhdistava elämys. – Sain nauttia sekä uskonnollisista että maallisista nähtävyyksistä, kulttuurihistoriasta sekä eri puolelta maailmaa tulevien kanssapatikoijien yhteisöllisyydestä.

Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti on merkittävä pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostelan katedraaliin. Reitti on ollut yksi merkittävimpiä kristillisiä pyhiinvaellusreittejä keskiajalta saakka ja se on ollut olemassa jo yli tuhat vuotta. Perillä Santiago de Compostelassa patikoijaa odottaa Unescon maailmanperintökohteeksi listattu vanhakaupunki katedraaleineen.

– Pyhiinvaellusmatkanani toteutuminen oli pitkä prosessi. Olen matkustellut paljon patikoidenkin, ja nyt kiinnosti vähän erilainen kohde, Marjatta Taipale kertoo.

Hän alkoi kerätä tietoa reitistä ja selvittää mitä kaikkea hänen tulee huomioida yksin vaeltaessaan.

– Sanoin kaikille kauhistelijoille, että en ole reitillä yksin. Siellä on varmasti muitakin pyhiinvaeltajia, sillä tätä historiallista tietä kulkee edelleen yli 100 000 patikoijaa vuosittain. Ymmärsin, että reitillä on turvallista ja majapaikkoja matkan varrella riittävästi.

Marjatta Taipaleen tahto päästä pyhiinvaellusmatkalle vahvistui luettuaan Kaija Juurikkalan kirjan Askeleita – Intuition mestarikurssi.

– Kirja antoi minulle paljon ajattelemisen aihetta mitä tapahtuu, kun päättää astua henkisen kasvun polulle. Ymmärsin, että elämän kaikissa tilanteissa pitää päästä tasapainoon ja eteenpäin. Elämäntilanteeni ei silti ollut sellainen, että minun olisi pitänyt päästä pakomatkalle, reitti vain kiinnosti erilaisuudellaan. Mottoni oli, että mitään ei saavuta, ellei edes yritä ja yritys ei vaadi onnistumista, se on mahdollisuus.

Lopulta Marjatta Taipale sai suostumuksen matkalleen myös perheeltään.

– Sain heiltä jopa matkaliput. Tosin poikani muistutti, että huomaathan, sinulle on myös paluulippu.

700 kilometriä kuukaudessa

Marjatta Taipaleen pyhiinvaellusmatka Pohjois-Espanjassa alkoi 1. huhtikuuta 2013 ja kesti 32 päivää. Hän aloitti vaelluksensa kohti Santiago de Compostelaa Bilbaosta noin parinkymmenen kilometrin päivävauhdilla patikoiden kaikkiaan reilut 700 kilometriä.

– Reissu oli totaalinen pään puhdistus. Jos en olisi niin utelias näkemään erilaisia paikkoja, voisin lähteä pyhiinvaellukselle toisenkin kerran. En yhtään ihmettele, että monet haluavat niin tehdä. Sain voimaa ja rohkeutta kohdata mitä vanhuus tuo tullessaan sekä itselleni että läheisilleni, rauhan sielulleni, Marjatta Taipale sanoo lähes kaksi vuotta matkansa jälkeen.

Marjatta Taipale on koonnut kaikista matkoistaan albumin. Pyhiinvaellusmatkan albumi pitää sisällään valokuvia, matkallaan kohtaamia mietelauseita sekä tietenkin pyhiinvaelluspassin ja todistuksen reitin kulkemisesta.

– Kertaakaan en tuntenut pelkoa. Ensimmäisestä päivästä alkaen reitillä oli yhteisöllisyyden tunne. Kaikki tervehtivät ja jelppasivat tarvittaessa toisiaan.

Ohjeet ensikertalaisille

Paljon erilaisia patikkamatkoja tehneenä Marjatta Taipale tietää, miten patikoijan on viisasta varustautua.

– Hyvät vaelluskengät ja vaihtosukkia. Itse laitan jalkaa vasten silkkisukat, ja niiden päälle paksummat sukat. Ja kengät tulee koekäyttää. Uutukaisilla kengillä patikkamatkalle ei kannata lähteä.

Marjatta Taipale on nähnyt, miten paljon turhaa ja painavaa ihmiset kantavat retkillä mukanaan, eivätkä hoksaa, että vaatteita voi pyykätä majapaikoissa. Hänen reppunsa painoi pyhiinvaellusreitillä 6,5 kiloa ja se piti sisällään niin lakanat, pyyhkeet, vaihtovaatteet kuin pienen lääke- ja ensiapuvarastonkin.

– Punnitsen kaikki tavarat. En laita reppuuni yhtään yli 200 grammaa painavampaa asiaa. Esimerkiksi pyyhkeeni ovat erikokoisia vauvan harsovaippoja. Ne ovat kevyitä, kuivaavat hyvin ja kuivuvat nopeasti. Makuupussimaisen lakanani olen ommellut pukukankaaksi saamastaan silkistä.

Silkki on kevyt sekä samalla viileä että lämmin.

Rinkkaa Marjatta Taipale ei halunnut tälle vaellusmatkalle ottaa.

– Rinkka on selälle hyvä, mutta reppu on kevyempi.

 Matkakynttilä 1800-luvulta

Matkakynttilä kuva Salli SMarjatta Taipale halusi ottaa mukaan pyhiinvaellusmatkalleen pappis-isoisänsä isän hopeisen matkakynttilärasian 1800-luvulta. Hetki, jolloin hän sai kertoa siitä ja polttaa kynttilää myös muille samassa majapaikassa yöpyneille pyhiinvaeltajille tarjoutui fransiskaanimunkkien ylläpitämässä majatalossa, jossa oli myös pieni kappeli, minne yöpyjät kokoontuivat yhdessä valmistamansa illallisen ja aterioinnin jälkeen iltahartauteen.

 

 

 

Vapriikki kokoaa pyhiinvaellusmuistoja

Museokeskus Vapriikki avaa 30.1.2015 uuden näyttelyn, joka kertoo suomalaisten pyhiinvaelluksista keskiajalla. Näyttelyyn liittyy myös osio, jossa kerrotaan nykyajan pyhiinvaelluksista.
Museo pyytää nykypäivän pyhiinvaeltajia osallistumaan näyttelyn kokoamiseen lainaamalla pyhiinvaelluksiin liittyvää esineistöä: pieniä matkavarusteita, kuten pyhiinvaeltajan passeja tai pyhiinvaellusmerkkejä sekä matkamuistoja, kuten Santiagon simpukoita, Pyhän maan hiekkaa, tai muita vaelluksista kertovia esineitä.
Jos sinulla on hallussasi Getsemanen kiviä tai pieniä pyhimyskuvia, jotka haluaisit lainata museoon, ota yhteyttä marjo.meriluoto-jaakkola@tampere.fi

 

3 kommenttia artikkeliin “Pyhiinvaellus toi sielulle rauhan”
  1. avatar Kati sanoo:

    Voi kun olisi joskus saanut tätäkin opettajaa kuunnella rauhassa ilman luokan häiriköiden pauhaamista! Hieno nainen, kaikkea hyvää sinulle Marjatta!

  2. avatar Nimetön sanoo:

    Oi olipas mukava nähdä Marjatta kuvasi ja juttu. Lämpimin terveisin Railimaria Lehto o.s. Hiironniemi…entinen oppilaasi….asun Varsinais-Suomessa nykyisin

  3. avatar Karl Heinz S. Darmstadt sanoo:

    Suuri ja haikea yllätys oli löytää nimesi (jos olet ent.M.Mali) kuudenkymmenen vuoden jälkeen …

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php