Koiramaista hupia

Koiramäki on aidosti koko perheen paikka, sillä se tarjoaa ihmeteltävää kaikenikäisille.

Mauri Kunnaksen vekkulit hahmot seikkailevat ympäri Koiramäkeä, toisinaan hieman yllättävissäkin paikoissa. Kuva: Suvi Roselli.

Mauri Kunnaksen vekkulit hahmot seikkailevat ympäri Koiramäkeä, toisinaan hieman yllättävissäkin paikoissa. Kuva: Suvi Roselli.

Särkänniemen Elämyspuiston uusin vetonaula, Koiramäki, muodostaa mainion lisän Tampereen jo ennestään monipuoliseen matkailutarjontaan. Vaikka se onkin suunnattu erityisesti lapsiperheille, sieltä löytyy runsaasti elämyksiä myös aikuisille, sillä menneeseen aikaan sukeltavassa Koiramäessä riittää tutkittavaa ja hämmästeltävää kaikenikäisille. Kohdetta voi suositella jopa ikäihmisille, jotka varmasti mielellään verestävät Koiramäessä lapsuudenaikaisia muistojaan.

Teemapuisto koostuu kolmesta vieriviereen rakennetusta kokonaisuudesta – maatilasta pihapiireineen, Koiramäen kaupungista sekä Käpälämäestä, jossa sijaitsevat Koiramäen lava ja Drakkulan linna. Neljännen elementin muodostavat eläimet, jotka ympäröivät rakennettua aluetta. Kokonaisuudet eroavat toisistaan suuresti tunnelmaltaan. Niinpä yhden yhtenäisen Koiramäki-maailman sijaan voidaankin aivan hyvin puhua kolmesta erilaisesta pikkumaailmasta.

Maatilan pihapiirissä vallitsee leppoisa maalaistunnelma, joka syntyy ennen muuta perinteisestä talonpoikaisarkkitehtuurista. Neliön muotoista sisäpihaa ympäröi kuusi rakennusta, jotka muistuttavat yksityiskohtiaan myöten aitoja vanhan ajan maalaisrakennuksia. Kaikkein näyttävin on punavalkoinen juhlatalo, jossa toimii kahvila Prännäri.

Muita rakennuksia ovat luhtiaitta, Koiramäen talli ja navetta, mummula sekä Koiramäen talo. Navetan edessä tepastelee aitauksessa lampaita ja juhlatalon ja Koiramäen talon välissä nenään tuoksuu seipäillä oleva heinä.

– Maatilan takana sijaitsee ruukinpatruuna Töttermanin komea hevostalli, jossa ponit viettävät yönsä, Särkänniemen eläintarhanhoitaja Teija Jokinen kertoo.

Pikkupuoteja ja vampyyrin linna

Koiramäen kaupungissa vallitsee hienostunut vanhanajan kaupunkilaistunnelma, jonka saavat aikaan viehättävät keskuskatua reunustavat pastellinväriset kahvila- ja puotirakennukset sekä komea keltainen Raatihuone. Rakennusten edustoja koristavat mukulakivet.

Rakkimäen torilta päin kaupunkiin tultaessa silmiin osuu ensimmäisenä valkea puurakennus, jossa toimii kirjakauppa Gunnas. Sitä seuraa keltainen Tropin & Nekun Apteekin talo. Toisella puolen katua on lähimpänä pienenpieni sininen kimnaasi eli luokkahuone sekä sen vieressä mintunvihreä Kinkkeliinin kauppahuone. Niiden jälkeen tulee romanttisen koristeellinen Kahvila Von Guggelböö. Ihmisvilinän taustalla kaiuttimista kuuluu kärrynpyörien ratisevia ääniä, jotka luovat mielikuvaa kaupunkilaisista kulkemassa hevosrattailla pitkin kaupungin katuja.

Vain muutaman askeleen päässä Koiramäen kaupungista kävijä päätyy tyystin erilaiseen tunnelmaan, kun näkyviin tulee Käpälämäessä sijaitseva synkän harmaa kolmikerroksinen Drakkulan linna. Se vetoaa erityisesti niihin kävijöihin, jotka pitävät jännittävistä tarinoista ja vampyyrikertomuksista.

– Drakkulan linna on kiltti, mutta samalla vähän pelottava maailma, Teija Jokinen kuvailee.

Koiramäen ehdottomasti jännittävin kohde on vampyyrisuku von Drakkulan asuttama Drakkulan linna. Kuva: Suvi Roselli.

Koiramäen ehdottomasti jännittävin kohde on vampyyrisuku von Drakkulan asuttama Drakkulan linna. Kuva: Suvi Roselli.

Linnan edustalla on pieni hautausmaa, johon on haudattu von Drakkulan suvun jäseniä. Sisäänkäynnin lähellä kävijöitä tarkkailee suuri vihreä lohikäärme.

Koiramäen kokonaisuudet poikkeavat toisistaan melko paljon, mutta löytyy niistä toki yhdistäviäkin tekijöitä, sillä kaikki toteutukset perustuvat Mauri Kunnaksen omaleimaisiin kuvituksiin. Kävijät voivatkin tavata Kunnaksen kirjoista tuttuja hahmoja seikkailemassa eripuolilla Koiramäkeä. Teemapuiston suunnittelijoilla on selvästi ollut pilkettä silmäkulmassa suunnitelmia tehdessään, sillä vekkuleita hahmoja löytyy paikoitellen melko yllättävistäkin kohdista ja toinen toistaan huvittavammista asennoista.

Lypsämistä ja juuston tekemistä

Koiramäen toteutuksessa on kiinnitetty erityishuomiota alueen yksityiskohtiin ja toiminnallisuuteen, minkä ansiosta sieltä löytyy kävijöille paljon kiinnostavaa tekemistä. Maatilaan kuuluvassa mummulassa voi esimerkiksi kokeilla mamsellin ohjauksessa leikkijuuston tekemistä juustomuottien avulla. Navetassa voi koittaa leikkilehmällä, miten lypsäminen onnistuu nykypolven maidonkuluttajalta.

Koiramäen talossa voi leikkiä puuleluilla sekä kiivetä uunipankolle ja laskea luisua suoraan tupaan. Maatilan takana sijaitsevalla keppihevosradalla voi hyppiä esteitä keppihevosen kanssa ja tallin luona voi ihmetellä entisaikojen maataloustyökaluja.

Drakkulan linnasta kävijät löytävät suuren kiipeilytelineen. Pikkuväkeä varmasti riemastuttaa myös ylimmässä kerroksessa sijaitseva makuuhuone, jossa voi luvallisesti hyppiä sängyllä. Drakkulan linnan vieressä Tassuteatteri esittää päivittäin useita kertoja Mauri Kunnaksen tarinoihin perustuvia esityksiä.

– Käpälämäessä on myös Matun maalitaulu, jonka luona voi värittää tusseilla Mauri Kunnaksen tekemää isoa taulua, Teija Jokinen lisää.

Koiramäen kaupunki eroaa muista osista toiminnallisuudeltaan siten, että siellä toiminnallisuus tarkoittaa pääasiassa oikeata kaupankäyntiä aidolla rahalla, sillä siellä sijaitsevat alueen myymälät. Puodeissa myydään Mauri Kunnaksen kirjoja ja niihin liittyvää oheistavaraa sekä vanhanajan karamelleja. Kahvila Von Guggelböössä voi nautiskella kahvia ja pullaa.

Koiramäen eläinkanta on pääasiassa sama kuin paikalla aikaisemmin toimineessa Lasten Eläintarhassakin. Vain kilpikonnat ja osa koristekanoista puuttuu. Toisaalta Koiramäkeen on saatu myös kiinnostava uutuus, nimittäin villasika, joka tottelee Mauri Kunnaksen mukaan annettua nimeä Maurix.

Kuten jo edellä mainittiin, lampaat elelevät maatilan pihapiirissä olevassa aitauksessa ja lehmä ja siat maatilan läheisyydessä. Muilta osin eläimet sijaitsevat enimmäkseen rauhallisilla reuna-alueilla rakennusten ympärillä. Alpakat ja riikinkukot asustelevat kaupungin takana.

– Tarinan mukaan vanha merimies Henriksson toi erikoiset eläimet Koiramäkeen merimatkojensa yhteydessä, Teija Jokinen paljastaa.

 

 

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php