Sijaissynnytys: salliako vai ei?

Sijaissynnytys kiellettiin Suomessa vuonna 2007. Sittemmin monet asiantuntijatahot ovat kuitenkin puoltaneet sijaissynnytyksenjärjestelmän toteutumista, kuten sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE, jonka lausunnon mukaan lapsettomuuden hoito sijaissynnytyksen avulla voisi olla tarkoin rajatuissa yksittäistapauksissa hyväksyttävää.

Viime joulukuussa kirkkohallitus antoi oikeusministeriön pyynnöstä lausuntonsa arvomuistioon, jossa selvitetään sijaissynnytysjärjestelyihin liittyviä kysymyksiä. Lausunnossaan kirkkohallitus tyrmää sijaissynnytyksen laillistamisen. Se suhtautuu myönteisesti lapsettomuuden hoitoon, mutta ei pidä kaikkia menetelmiä – kuten juuri sijaissynnytystä – eettisesti hyväksyttävinä.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n entinen [luopui tehtävästään juuri äskettäin, toim. huom.] puheenjohtaja Satu Taiveaho näkee kirkkohallituksen kannassa sekä myönteistä että kielteistä.

– Myönteistä on se, että siitä välittyy ymmärrystä tahattomasti lapsettomia perheitä kohtaan. Valitettavaa on kuitenkin se, ettei kirkkohallituksen näkemiä sijaissynnytyksen eettisiä ongelmia ole tuotu eritellymmin esiin eikä niihin ole haluttu etsiä ratkaisuja. Toivoisin, että kirkon sisällä ymmärrys ja suvaitsevaisuus erilaisia perheitä kohtaan vahvistuisivat, ja myös tahattomasti lapsettomat ja sijaissynnytystä harkitsevat voisivat kokea kirkon omakseen.

Nykyisen, sijaissynnytyksen kieltävän lainsäädännön takia osa lasta kipeästi kaipaavista järjestää sijaissynnytyksen ulkomailla. Tähän liittyy kuitenkin monia riskejä.

– On esimerkiksi suuri vaara, että kansainvälisiin järjestelyihin voi kytkeytyä ihmiskauppaan liittyviä tai rinnastettavia tilanteita sekä heikossa asemassa olevien naisten tietynlaista hyväksikäyttöä ja esineellistämistä. Myös hoitojärjestelyiden laatu voi olla moninainen. Lisäksi ulkomailla sijaissynnytysjärjestelyin lapsen hankkineilla on voinut olla suuria haasteita saada lapsi myöhemmin Suomeen.

Asiaan liittyy monia vaikeita ja ratkaisemattomia kysymyksiä eikä sijaissynnytysten salliminen ole missään nimessä yksinkertaista, mutta yhtä lailla yksinkertaista ei pitäisi olla niiden kieltäminenkään.

On paljon heitä, joille sijaissynnytys on ainoa toivo saada oma lapsi. Joillakin olisi tiedossaan myös henkilö – kuten oma sisko – joka olisi valmis toimimaan sijaissynnyttäjänä. Heidän on vaikea ymmärtää, miksi tämä mahdollisuus heiltä lain voimalla kielletään.

Satu Taiveaho toivoo, että sijaissynnytysasia etenisi arvomuistion ja siitä pyydettyjen lausuntojen pohjalta jatkovalmisteluun. Mahdollisuudet tähän ovat, mutta aikaa se varmasti ottaa.

– Sijaissynnytyksen salliminen edellyttää monien asioiden osalta jatkovalmisteluja, selvittämistä sekä useita lakimuutoksia. Varmuutta asian etenemisestä ei ole, mutta Simpukka ry yrittää jatkossakin vaikuttaa asian etenemiseen.

– On silti hyvä, että asia on ylipäänsä nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Sijaissynnytysten mahdollistaminen olisi kauan odotettu ja erittäin tärkeä parannus osalle lapsettomista.

Helsingin Sanomat kertoi 6.1.2013 ilmestyneessä numerossaan ministeriön päättävän kevään mittaan, aletaanko sijaissynnytykset sallivaa lakia valmistella. Oikeusministeriön saamista 60 lausunnosta reilussa kolmasosassa kannatetaan sijaissynnytyksen sallimista yksittäistapauksissa.

HS:n mukaan puoltavalla kannalla ovat olleet muun muassa psykologiliitto, Suomen kätilöliitto sekä Suomen gynekologiyhdistys. Sijaissynnytysta puolestaan vastustavat muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.

Mitä mieltä Sinä olet sijaissynnytyksestä? Kommentoi!

4 kommenttia artikkeliin “Sijaissynnytys: salliako vai ei?”
 1. avatar Kohduton sanoo:

  Minä olen syntynyt ilman kohtua ja näkisin sijaissynnytyksen hienona vaihtoehtona lapsettomuushoidossa. Oma biologinen lapsi on kuitenkin se oma. Minun suuri unelma on olla joskus äiti, olla vastuussa jostakin, rakastaa sylin täydeltä. Olen myös kihloissa joten haluaisin että mieheni olisi lapseni isä.
  Toivon sydämeni pohjasta että sijaissynnytys laillistettaisiin, jos ei muuten niin yksittäisissä tapauksissa.

  -Unelmana äitiys-

 2. avatar kohduton äiti tamara sanoo:

  minä olen syntynyt ilman kohtua olen karsinyt 20 vuota lapsetomasta ja olesin tosi kiitolen asijasta jos se tulesi suomen kaipan laki tosi paljon oma lasta .toivo äiti joka kaipa oma lasta

 3. avatar Kohtuuttomasti kohduton sanoo:

  En voi kuvitella mitään hienompaa kuin että sijaissynnytys sallittaisiin! Itse sain 14-vuotiaana tietää olevani kohduton. Asiaa on ollut vaikea hyväksyä, vielä vaikeampaa mitä enemmän ikää tulee… En mitään muuta toivo kuin mahdollisuutta tulla äidiksi, eikö jokaisella ole oikeus siihen?

 4. avatar En saa enää synnyttää sanoo:

  Itse en saa enää synnyttää, koska en kestä raskautta. miesystävälläni ei ole lapsia ja hän haluaisi joskus omia lapsia, se sattuu, en voi itse olla lasten äiti jos ei sijaissynnytystä saada taas lailliseksi jollain tapaa, emme saa yhteisiä lapsia enää millään. Rakastan miestäni, en tiedä enää miten meidän käy jos hän haluaa täysin biologiset lapset. Tosirakkaus toki voittaa vaikeimmatkin asiat mutta…..

Jätä kommentti

SUUR-TAMPERE

MEDIAT

css.php